Sürbisa Bıçak
Sürbisa Bıçak

Sürbisa Bıçak Bileme 61099 | Sürbisa Bıçak

Fiyat : ₺109,00(KDV Dahil)
Stok Miktarı : 211

Aynı Gün

Kargo

Bu Ürün Bu Ay

6 Adet 

Satıldı

14 Gün İçinde

Koşulsuz İade

Ürün Özellikleri :

Sürbisa Pratik Bıçak Bileyleme Aparatı 61099
Gerçek Sürbisa Üretimi

 

 

 

 

Sürbisa Bıçağı Neden Depo61.com’dan alınmalıdır?

 

Depo61.com, Trabzon merkezli çalışan bölgenin üreticisi ve toptancısının ürünlerini Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırmasına olanak sağlayan e-ticaret sitesidir.


Yöresel olarak üretilen ürünlerin tamamının orijinal olarak satıldığı Türkiye’nin tek e-ticaret sitesidir.

Bu açıdan bakıldığında Trabzon’un üreticisinin elinden çıkan Sürbisa Bıçak;

Sürmene Bıçağı

Sürmene Çakısı

Sürmene Orak

Gibi ürünleri üretildiği merkezden, güvenli bir şekilde sayfamızdan sipariş vermenize olanak sağlıyoruz.


 

Neden Sürbisa Bıçak, Sürbisa Bıçağın Farkı Ne?

Sürmene’deki bıçakçılık aslında çok eskiye dayanır.

Aktarılanlara göre Sürmene bıçak ve Sürmene çakının tarihi tarihten önce 1000 yıllarına kadar uzanır. Evliya Çelebi (1611-1682 ?) seyehatnamesinde gemilerini Sürmene Yeniay limanında tamir ettirdiklerini, kesici aletlerini de Sürmene’de tamir ettiklerini belirtir.

 

Sürmene’de bıçağın imal edilmesinde Sürmene bıçağında kullanılan madenin bölgedeki maden kaynaklarının zengin olmasının payı elbette büyüktür. Ayrıca bıçağa su verme işi öncelerden yunus yağı kullanılarak yapılıyordu. O dönemlerde yunus avcılığı serbestti ve Sürmene’de yunus avcılığı oldukça popüler bir gelir kaynağıydı.

Özellikle Rum bıçak ustaları eski tarihlerde yunus yağını kullanarak muhteşem bıçaklar üretiyorlardı.

 

Yakın tarihte ise Sürmene bıçağının ve Sürmene Çakı Sürmene Orak gibi ürünlerin gelişmesi için çok önemli bir olay söz konusu olmuştur. Cumhuriyetin ilanından önce Sürmene’yi işgal eden Ruslar bir daha Sürmene’yi terk etmeyecekmiş gibi Sürmene içine iskeleye gelen gemilerin mallarını içerlere taşımak için raylı vagon sistemi kurdular. Oldukça külfetli ve zahmetli bir iş olan raylı sistemi Ruslar çok kısa bir sürede Sürmene’de kurdular ve çalıştırmaya başladılar. Tabi ki hiçbir şey umdukları gibi olmadı ve “geldikleri gibi gittiler”.

Raylı sistem bir müddet daha kullanıldıktan sonra rayların ve vagonların demirleri bıçakçı ustalar tarafından satın alındı. Bu tarihlerde bıçakcılık çok gelişti.

 

 

En bilinen Sürmene Bıçağı hangisidir?


Çakısından ekmek bıçağına, dekor bıçağından satırına, fileto bıçağından tıbbi bıçaklara kadar bir çok Sürmene bıçağı Sürmenede üretilmektedir. Fakat bunların en meşhur olanı Meşhur Sürmene Oluklu Kamasıdır. Sürmene Kaması’nın en büyük özelliği düşmana saplandığına dışarı kan fışkırtmaması, tabiri caizse düşmanı iç kanamadan öldürmesidir.

 

Cumhuriyet döneminde oldukça meşhur olan bu kama neredeyse her delikanlının belinde mevcut idi. 1952 yılında üretimi ve satılması yasaklanan Sürmene Oluklu Kama Bıçağı en meşhur Sürmene bıçağıdır ve Sürmene bıçağını popüler kılan önemli figürlerdendir. Üretimi ve satılması yasak olan bu kama halen gizli olarak Sürmene’de üretilmekte ve el altından satılmaktadır.

 

Sürmene Bıçağı neden bu kadar ünlü? Farkı popüler olduğu kadar belirgin mi?

Yukarıda saydığımız etkenlere ek olarak Sürmene Bıçak Horonu nu da bunlara ekleyebiliriz. 1940 lı ve 50 li yıllarda Sürmene bıçak horonu oldukça popülerdi. Yurt çapında düzenlenen halk oyunları yarışmalarında, gösterilerde Sürmene Bıçak Horonu ekipleri katılarak üstün başarı elde etmişlerdi. Bu sıradışı horon herkesin dikkatini çekiyordu. Sahnede iki adamın önce karşılıklı horon edip sonra kol kadar uzun kamalarla birbirlerine saldırı figürleri ile süslenmiş dans gösterisini izeleyen bir çok kimse bu durumu gerçek bile sanmıştır.

 

Tüm bu etkenler birleşince Sürmene bıçağı kalitesininde etkisiyle Türkiye ve dünya çapında en meşhur bıçaklar listesine girmeyi sağlamıştır. Sürmene dışında Bursa, Denizli, G.Antep bölgelerinde de bıçak üretimi yapıldığı bilinmektedir. Lakin gerek sanat olarak gerekse tarihsel deneyim olmadığından bu bölgelerde bıçakçılık sanayileşmiş ve tekdüze bir hale gelmiştir. Eskiden gavur sanatı olarak bakılan ve Müslüman Sürmeneli Türklerin bu sanatı icra etmekten imtina ettikleri halde bir çok önemli şahsiyet bıçaklarıyla ün yapmıştır. Hacı Türen, Hasan Sancak, Hasan Temelli, Mustafa İspir, Necati Karali, Süleman Rıza, Mustafa Köralioğlu ve ismini unuttuğumuz onlarca usta Cumhuriyet dönemi Sürmene bıçakcılığına damgalarını vurmuşlardır. Bu gün aramızda olmayan veya yaşlı olan bu üstadların torunları ve oğulları kısmen de olsa bu mesleği sürüdürmektedirler.

 

Çağımızda yapılan Sürmene Bıçakları el yapımı mı fabrikasyon mudur?


Yukarıda saydığımız ustaların yakın akrabaları, komşuları kısmen de olsa bu sanatı icra etmeye devam etmektedirler. Lakin üretmekte olduğu bıçak sayıları oldukça azdır. Sürmene bıçağının seri üretimi ise yine yukarıda saydığımız üstadların yakın akrabaları tarafından kurulan iki firma ile sağlanmaktadır. SÜRBİSA ve SÜRDÖVBİSA. Bıçakcılık ailesinden gelen firma sahipleri dünyanın dört bir yanından yoğun talep edilen Sürmene bıçaklarını üretmektedirler. Orjinal Sürmene bıçağı dendiği zaman aklımıza gelen bıçaklar bu iki firmanın üretmiş olduğu bıçaklardır. Tabiki bu bıçaklar eskisi gibi ray demirlerinden değil Fransız çeliğinden imal edilmektedir ve seri üretimdirler. El yapımı bıçak veya çakı üretimi ise az da olsa halen devam etmektedir. Bu çakılardan günde en fazla 2-3 tane üretilmektedir. Ustalarının giderek yaşlandığı ve sanatın devam etme tehlikesi altında kaldığı günümüzde bu ürünler özel bir antika değerini şimdiden almaktadır.

Sürmene bıçağının sahtesi üretilmekte midir?


Sürmene bıçağı gerçek bir ulusal markadır. Bıçaktan anlayan herkes Sürmene bıçağını gözü kapalı satın alırlar. Bu ticari değeri değerlendirmek isteyen bir çok kişi Sürmene bıçağının sahtesini üretmektedir. Özellikle Sürmene’nin çevre il ve ilçelerinde üretilen bıçaklar Sürmene bıçağı adı altında pazarlanmaktadır. Gerçek Sürmene bıçağı Sürmene Bıçak Sanatı Ekolünden gelen ustaların yapmış olduğu bıçaklardır. Bu ustalar ise yukarıda saydığımız iki firmada ve ferdi olarak sanatlarını icra etmektedirler. 

 


Toptan Alışveriş Sitesi
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR